KEBERKESANAN KURSUS KOKURIKULUM BERKREDIT DALAM MEMEPERKASAKA KEMAHIRAN INSANIAH DALAM KALANGAN PELAJAR INSTITUSI PENGAJIAN TINGGI AWAM (THE EFFECTIVENESS OF CREDITED CO-CURRICULAR COURSES IN EMPOWERING STUDENTS IN HIGHER LEARNING INSTITUTIONS WITH SOFT S - Bokhari, Mohamad; Yahya, Aziz; Rajikon, Muhd Akmal Noor; Syed Hassan, Syed Najmuddin; Mohd Pilus, Asiah (Journal of Human Capital Development (JHCD), 2011)
Tujuan kajian ini adalah untuk mengenal pasti keberkesanan kokurikulum berkredit dalam memperkasakan kemahiran insaniah dalam kalangan pelajar institusi pengajian tinggi awam di Malaysia. Kajian juga bertujuan untuk mengenal pasti penguasaan kemahiran insaniah dalam kalangan pelajar-pelajar institusi pengajian tinggi awam mengikut jantina. Subjek terdiri daripada pelajar-pelajar universiti daripada beberapa buah universiti di Malaysia yang berumur antara 17 hingga 44 tahun terdiri daripada pelajar lelaki (N= 440) dan perempuan (N= 560). Dapatan menunjukkan pelajar-pelajar menguasai kemahiran insaniah mengikut keutamaan adalah kemahiran kerja berpasukan, kemahiran profesionalisme, nilai, sikap dan etika, kemahiran pendidikan sepanjang hayat, kemahiran kepimpinan, kemahiran berfikiran kritis dan penyelesaian masalah, kemahiran berkomunikasi dan kemahiran keusahawanan. Kata Kunci: keberkesanan, Kemahiran Insaniah, berkomunikasi, kerja berpasukan, sikap beretika ABSTRACT (THE EFFECTIVENESS OF COCURRICULAR COURSES WITH CREDITS IN EMPOWERING THE SOFT SKILLS OF STUDENTS IN HIGHER LEARNING INSTITUTIONS) The purpose of this study was to examine the effectiveness of credited co-curricular courses in empowering students at higher learning institutions with necessary soft skills. This study also aimed to identify the mastery of soft skills among students at public higher learning institutions based on gender. The subjects comprised male (N= 40) and female (N= 560) students aged between 17 and 44 years old from selected universities in Malaysia. The findings showed that the students’ mastery of soft skills in order of priority are teamwork skills, professionalism skills, values, attitudes and ethics, lifelong learning skills, leadership skills, critical thinking and problem solving skills, communication skills and entrepreneurship skills. Keywords: effectiveness, soft skill, communication, team work, ethic attitude