HUBUNGAN ANTARA PERANAN INDIVIDU DAN ORGANISASI DENGAN AMALAN PEMBANGUNAN KERJAYA (RELATIONSHIP BETWEEN THE ROLES OF AN INDIVIDUAL AND AN ORGANISATION IN CAREER DEVELOPMENT PRACTICE) - Bakri, Norhani; Yoong, Soon Kiong (Journal of Human Capital Development (JHCD), 2010)
Pembangunan kerjaya merupakan satu latihan yang direka bentuk untuk mengukuhkan kepuasan kerjaya setiap kakitangan serta meningkatkan keberkesanan organisasi terutamanya organisasi moden pada masa ini. Amalan ini berupaya meningkatkan taraf status pekerja dengan memiliki kuasa autonomi yang lebih besar dan lebih dihormati dalam organisasi. Matlamat kajian ini adalah untuk mengenalpasti hubungan antara peranan individu dan organisasi dengan amalan pembangunan kerjaya dalam Angkatan Tentera Di Raja Malaysia (TDM) di kawasan Johor Bahru. Selain itu, kajian ini juga mengenalpasti halangan utama dalam aktiviti-aktiviti pembangunan kerjaya di TDM. Julat bagi nilai skor Min mendapati bahawa tahap amalan pembangunan kerjaya dalam TDM adalah berada di tahap yang tinggi. Korelasi Pearson r pula menjelaskan bahawa terdapat hubungan yang positif tetapi sederhana antara peranan individu dengan aktiviti-aktiviti pembangunan kerjaya TDM dimana dimensi penglibatan didapati mempunyai hubungan paling signifikan dengan amalan pembangunan kerjaya TDM. Terdapat hubungan yang positif tetapi sederhana antara peranan organisasi dengan aktiviti-aktiviti pembangunan kerjaya TDM dengan dimensi bagi kejelasan pihak organisasi didapati paling signifikan dengan amalan pembangunan kerjaya TDM. Halangan yang paling dominan dalam aktiviti-aktiviti pembangunan kerjaya TDM ialah taraf pendidikan manakala faktor taraf perkahwinan menjadi faktor yang paling kurang dominan. Kata kunci: hubungan, peranan individu, peranan organisasi, amalan, pembangunan kerjaya ABSTRACT Career development is designed to strengthen career satisfaction of every employee as well as to enhance the effectiveness of the organization, especially today’s modern organizations. This practice seeks to improve the status of the employees by having greater autonomy and more respect in the organization. The purpose of this study is to identify the relationship between the role of individuals and organizations with the practice of career development in the Royal Malaysian Army (TDM) in Johor Bharu. In addition, this study also identifies major obstacles in career development activities at TDM. The range in min shows that the level of career development practices in TDM is at a high level. The Pearson r correlation also clarifies that there is a positive but moderate relationship between the individual role and the TDM career development activities where the dimension of engagement is found to have the most significant relationship with TDM’s career development practices. There is a positive but moderate relationship between the role of the organization with TDM’s career development activities and the dimension of organizational clarity is found to be the most significant with TDM’s career development practices. The most dominant obstacle in TDM’s career development activities is the education standard while the marital status factor is the least dominant factor. Keywords: relationships, individual roles, organizational roles, practices, career development