KESEJAHTERAAN ISI RUMAH MISKIN DI KEDAH: APLIKASI KESEJAHTERAAN NEGARA KASAR (GNH) (Well-Being of Poor Households in Kedah: Gross National Happiness (GNH) Applications) - Che Mohd Nor, Nur Zaidah; Che Mat, Siti Hadijah; Hussin, Fauzi (Journal of Human Capital Development (JHCD), 2018)
Walaupun Malaysia telah mencapai kemajuan pesat dalam pembangunan, masih terdapat isi rumah miskin (IRM) yang masih jauh dari arus pembangunan dan permodenan. Disebabkan itu, artikel ini memberi tumpuan yang lebih menyeluruh termasuk aspek kesejahteraan yang bersifat lebih subjektif bagi mengenalpasti faktor-faktor yang masih menyumbang kepada kemiskinan di negeri Kedah. Kajian dilakukan di 12 buah daerah dan melibatkan 400 ketua IRM dengan menggunakan kaedah pengukuran Kesejahteraan Negara Kasar (GNH). Nilai GNHI mangikut daerah mendapati hanya daerah Langkawi sahaja yang dikategorikan sebagai sejahtera (nilai GNHI = 53%). Manakala daerah Pokok Sena pula mencatatkan nilai GNHI terendah (nilai GNHI = 24%). Oleh itu, bagi mencapai pembasmian kemiskinan dengan berkesan, satu pendekatan yang bersesuaian dan menyeluruh perlu dilakukan agar penyelesaian kepada isu kemiskinan dapat dilakukan mengikut keperluan. KATA KUNCI: kemiskinan, kesejahteraan, Kedah, Kesejahteraan Negara Kasar (GNH)