HUBUNGAN ANTARA AMALAN DENGAN FAKTOR KITAR SEMULA DALAM KALANGAN PENJAWAT AWAM DI MELAKA - Abdul Hamid, Nor Fazilah; Yaacob, Mashitoh; Aiyub, Kadaruddin; Saadan, Rosli; Ahmad, Nor Azilah; Rosli, Nadzirah (Journal of Human Capital Development (JHCD), 2021)
ABSTRAK Matlamat kajian ini adalah untuk mengenal pasti lima aspek perhubungan iaitu hubungan antara amalan kitar semula dan pengetahuan program kitar semula, hubungan antara amalan kitar semula dan pemeliharaan alam sekitar, hubungan antara amalan kitar semula dan kempen kitar semula, hubungan antara amalan kitar semula dan penjanaan pendapatan dan perhubungan antara amalan kitar semula dan larangan menggunakan polistirena. Sejumlah 417 borang soal selidik yang lengkap telah menghasilkan 80% daripada kadar tindak balas. Reka bentuk kajian ini adalah bentuk deskriptif kuantitatif menggunakan soal selidik sebagai instrumen. Keputusan menunjukkan terdapat hubungan positif yang signifikan antara amalan kitar semula dan pemeliharaan alam sekitar (r = 0.80, p <= 0.05). Keputusan juga menunjukkan bahawa terdapat hubungan antara amalan kitar semula dan kempen kitar semula (r = 0.565, p <0.05). Hasilnya juga menunjukkan bahawa terdapat hubungan antara amalan kitar semula dan larangan menggunakan polistirena (r = 0.106 p <0.05). Kata Kunci: Kempen, Pemuliharaan Alam Sekitar, Penjanaan Pendapatan, Amalan Kitar Semula ABSTRACT The aims of this study ware to identify the five aspects of the relationship which are (1) the relationship between recycling practices and knowledge of recycling programs, (2) the relationship between recycling practices and environmental preservation, (3) the relationship between recycling practices and recycling campaigns, (4) the relationship between recycling practices and income generation and (5) the relationship between recycling practices and the use of polystyrene. A total of 417 completed questionnaires has produced 80% of the response rate. This study employed a quantitative descriptive design by using a questionnaire as instrument. From the findings, it was found that that there was a significant positive relationship between recycling practices and environmental preservation (r= 0.80, p <= 0.05). The results also indicated that there was a relationship between recycling practices and recycling campaigns (r= 0.565, p <0.05). In addition, the results also showed that there was a relationship between recycling practices and prohibition on polystyrene (r= 0.106 p <0.05). Keywords: Campaign, Environmental Conservation, Renue Generation, Recycling Practices