Perubahan Sosial Semasa Wabak Covid-19 dari Perspektif Uruf (Social Changes During Covid-19 Outbreak from The Perspective of Uruf) - Harun, Muhammad Safwan (Journal of Human Capital Development (JHCD), 2021)
Pandemik COVID-19 telah memberikan kesan yang amat dahsyat kepada negara Malaysia. Semua sektor termasuklah ekonomi, pelancongan, servis, sukan, hiburan dan agama tertakluk kepada Standard Operation Procedure (SOP) seperti pemakaian topeng muka, penjagaan kebersihan dan penjarakan fizikal. Walaupun kepatuhan terhadap SOP ini masih mempunyai ruang untuk dipersoalkan, namun perkara yang tidak dapat dinafikan ialah ia telah merubah kehidupan sosial masyarakat di Malaysia. Ini bermaksud, rakyat Malaysia perlu menyesuaikan diri dengan norma baharu bagi mencegah penularan wabak COVID-19. Mengamati keadaan ini, apakah norma baharu dalam tempoh pandemik ini menepati teori perubahan sosial. Selain itu, bagaimanakah sepatutnya penerimaan masyarakat terhadap perubahan sosial ini. Persoalan ini timbul kerana melihat perubahan yang berlaku dalam tempoh pandemik ini pada sebahagian keadaan mencetuskan mafsadah kepada kehidupan masyarakat. Justeru, kajian ini bertujuan menilai perubahan sosial dalam tempoh pandemik dari perspektif uruf dan maslahah. Melalui analisis kandungan terhadap data-data kepustakaan yang diperoleh, dapat disimpulkan bahawa perubahan sosial dalam tempoh wabak COVID-19 ini boleh dianggap sebagai uruf baru. Ini bermaksud, secara umumnya SOP-SOP yang diperkenalkan perlu dipraktikkan bagi memastikan kemaslahatan masyarakat terus terjamin.