TEORI GAYA KEPIMPINAN BARAT DIADAPTASI DARIPADA TEORI GAYA KEPIMPINAN ISLAM (AL-QURAN) (THEORY OF WESTERN LEADERSHIP STYLE ADAPTED FROM THEORY OF ISLAMIC LEADERSHIP STYLE (AL-QURAN)) - Rajikon, Muhd Akmal Noor@ Buang; Muhamat @ Kawangit, Razaleigh; Saadan, Rosli; Jano, Zanariah; Ismail, A’dawiyah (Journal of Human Capital Development (JHCD), 2015)
Apa sahaja penemuan yang diasaskan pihak Barat dianggap hebat dan mendapat tempat di hati masyarakat dunia. Ramai tidak sedar bahawa kemajuan yang dikecapi Barat adalah bermula daripada pihak lain dan diberi nafas baharu sehingga ia dirasakan begitu segar dan asli. Kajian konsep ini adalah bertujuan memperlihatkan bahawa teori gaya kepimpinan yang menjadi dokongan Barat sebenarnya adalah diadaptasi dari teori gaya kepimpinan Islam yang dijelmakan dengan imej baru sebagai penemuan baru seolah-olah ia tiada kaitan dengan Islam yang syumul. Kenyataan ini sejajar dengan kajian Abu Daud (2009: 17-20) telah menegaskan salah satu kumpulan terawal dari Iowa University telah mengenal pasti tiga jenis gaya kepimpinan seperti autokratik, demokratik dan laissez-faire (Lewin & Lippit, 1938). Abu Daud (2009: 17-20) turut menegaskan, ini adalah kajian mercu tanda yang telah berjaya mengenal pasti gaya kepimpinan yang terawal di barat. Kajian konsep ini juga membahaskan mengenai teori kepimpinan dan teori gaya kepimpinan Islam dan pihak Barat. Seterusnya dengan dalil dan kupasan dari al-Quran dan perbahasan para ulama Islam membongkar asal-usul teori kepimpinan Barat yang sebenarnya diadaptasikan dari teori kepimpinan Islam. Islam yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW sejak lebih 1400 tahun yang lalu telah membina asas kepimpinan yang kukuh dan mewariskan kepada kepimpinan berikutnya sehinggalah secara terancang sama ada sedar atau tidak disedari umat Islam, inti pati teori kepimpinan Islam tersebut telah disadur oleh Barat melalui pelbagai teknik dan cara. Kata Kunci: gaya kepimpinan, kepimpinan Islam, kepimpinan Barat ABSTRACT Whatever discoveries by the West have been highly applauded and emulated by communities in the world. However, many do not realize that the achievements and progress have been triggered by other parties and just being recreated by the west. This conceptual study was aimed to demonstrate that the theory of leadership styles held by the West has been adapted from the theory of Islamic leadership styles. It has been transformed to a new image, vanishing the origin and image of Islam. This statement was in line with Abu Daud studies (2009: 17-20) which has pointed out one of the earliest group of Iowa University has identified three types of leadership style as autocratic, democratic and laissez-faire (Lewin & Lippit, 1938). Abu Daud (2009: 17-20) also stressed, this was a landmark study that has been able to identify the earliest leadership style in the west. The study also analyzes the theory of leadership and theory of leadership styles in Islam and the West. Evidence and excerpts from the Quran and debates among Islamic scholars reveal the origin of the theory of leaderships of the West which has been derived from leadership theory of Islam. Islam, preached by the Prophet Muhammad more than 1,400 years ago, has built a strong foundation of leadership styles and been passed on to the next generation of the Moslems. However, the Moslems are oblivious to the fact that the essence of the leadership theory has been adapted by the West through various techniques. Keywords: leadership style, Islamic leadership, Western leadership