NILAI SOSIAL DALAM PUISI IMAM SHĀFIᶜĪ RAHIMAHULLAH SATU PENDEKATAN DAKWAH KEPADA SAUDARA BARU (SOCIAL VALUES IN IMAM SHĀFIᶜĪ RAHIMAHULLAH POEMS: DAKWAH APPROACH FOR CONVERTS) - Osman, Khazri; Tibek, Siti Rugayah; Mokhtar, Ahmad Irdha; Abd Wahid, Najihah; Rajikon, Muhd Akmal Noor @ Buang (Journal of Human Capital Development (JHCD), 2015)
Kajian ini bertujuan menjelaskan konsep nilai sosial dan mengenal pasti kewujudannya dalam puisi Imam Shāfiᶜī , salah seorang ulama dan pendakwah yang ternama pada zaman ᶜAbbāsiyah. Kesarjanaan beliau meliputi bidang fiqah dan bahasa Arab, walaupun masyarakat lebih mengenali beliau selaku seorang faqih berbanding ahli sastera. Sebahagian besar isi kandungan puisi beliau berkait soal akhlak, pendidikan, dan keadaan masyarakatnya pada zamannya. Kajian ini menggunakan metode kualitatif dengan menjadikan analisis kandungan sebagai reka bentuk kajian. Bait-bait puisi yang terpilih dianalisis menggunakan teori takmilah. Hasil kajian ini menunjukkan nilai sosial pendekatan dakwah kepada saudara baru yang terdapat dalam puisi beliau ialah bermurah hati, menunaikan zakat kedudukan dan memberi maaf. Kata Kunci: nilai, puisi Imam Shāfiᶜī , sosial, saudara baru ABSTRACT This study aimed to clarify the social value concept and identify its existence in the poems of Imam Shāfiᶜī, one of the renowned scholar and preacher in the ᶜAbbasiad times. His scholarly, covers the field of fiqh (religious law) and Arabic language, although he is well-known among the community as a ‘faqih’ compared to other literary figures. Most of the content of his poems relate to the question of morality, education and society during his time. This study uses the qualitative method by making content analysis as the study design. Selected poems rhymes are analyzed using ‘takmilah’ theory. The study shows the social value of ‘dakwah’ approach for converts found in his poems such as showing generosity, performing ‘zakat’ (based on one’s position) and extending forgiveness. Keywords: values, Imam Shāfiᶜī poems, social, converts