PEMBANGUNAN ETIKA DAN MORAL DALAM KURSUS-KURSUS YANG DITAWARKAN DI UNIVERSITI TEKNIKAL MALAYSIA MELAKA (UTeM) (DEVELOPMENT OF ETHICS AND MORALS IN COURSES ARE AT THE TECHNICAL UNIVERSITY OF MELAKA (UTeM)) - mohamed, shahrulanuar; mohd Zin, ab. aziz; abdul kadir, Fakhrul adabi (Journal of Human Capital Development (JHCD), 2011)
Kajian ini membincangkan tentang pembangunan etika dan moral dalam kursus-kursus yang ditawarkan di UTeM. Kajian ini melihat pembangunan etika dan moral dalam kalangan pelajar dari sudut keperluan, pertumbuhan dan perkembangan psikologi pelajar, program-program pembangunan dan keberkesanan program. Ia bertujuan untuk mengetahui elemen-elemen etika dan moral yang terdapat di dalam kursus-kursus yang ditawarkan, mengetahui mekanisme yang digunakan dalam membangunkan aspek etika dan moral dan mengenal pasti kesan pengajaran dan pembelajaran yang digunakan dalam pembinaan aspek etika dan moral terhadap para pelajar. Metodologi kajian yang digunakan dalam kajian ini adalah kajian kepustakaan dan kajian lapangan. Kajian lapangan merangkumi kaedah soal-selidik, temubual dan pemerhatian untuk mendapatkan data. Kajian ini mendapati elemen-elemen utama yang terdapat di dalam kursus yang ditawarkan adalah inovatif, berhemah tinggi dan daya usaha. Manakala mekanisme utama yang digunakan adalah melalui sesi kuliah, tutorial dan projek kumpulan. Hasil kajian juga mendapati keberkesanan pembangunan etika dan moral menerusi kursus yang ditawarkan berdasarkan tiga aspek iaitu pengetahuan, amalan dan sikap. Halangan kepada keberkesan juga diketengahkan menerusi perspektif pensyarah dan pelajar. Akhir sekali, pengkaji telah membuat rumusan terhadap kajian yang dijalankan. Saranan-saranan juga diberikan. Kata Kunci: pembangunan, etika dan moral, kursus-kursus di UTeM ABSTRACT This study discusses ethical and moral development in courses offered at UTeM. This study looks at the ethical and moral development among students in terms of students' needs, growth and development of psychology, program development and program efficacy. It aims to find out the ethical and moral elements found in courses offered, to know the mechanisms used in developing ethical and moral aspects and identify the impact of teaching and learning used in the construction of ethical and moral aspects of the students. The research methodology used in this study is a literature review and field study. Field studies include questionnaire, interviews and observation methods to obtain data. The study found that the key elements in the offered courses are innovative, prudent and entrepreneurial. While the main mechanisms used are through lectures, tutorials and group projects. The findings also show the effectiveness of ethical and moral development through courses offered on three aspects namely knowledge, practice and attitude. The barriers to effectiveness are also highlighted through the perspectives of lecturers and students. Finally, researchers have made a conclusion on the study conducted. Recommendations are also given to the relevant parties based on the findings of the study. Keywords: development, ethics and morals, courses at UTeM