STRATEGI E-PEMASARAN DI DALAM TRANSFORMASI PEMASARAN PENERBITAN BUKU (THE E-MARKETING STRATEGY IN THE TRANSFORMATION OF THE MARKETING OF PUBLISHED BOOKS) - Ali, Ruziah; Abd Razak, Ahmad Zainal Abidin; Bani Hashim, Ahmad Yushairi; Mohamad Yusof, Abdul Raheem (Journal of Human Capital Development (JHCD), 2011)
E-dagang adalah satu proses ekonomi baru yang melibatkan urusan jual beli, pemindahan atau pertukaran barangan, perkhidmatan dan/atau maklumat melalui jaringan komputer termasuk Internet. Melihat kepada apa yang dinyatakan oleh pelopor pengurusan tentang e-dagang, kesan sebenar revolusi Internet baru sahaja mula dirasai. Dengan itu, kajian berbentuk ulasan terperinci ini adalah untuk meneroka penggunaan strategik e-pemasaran dalam transformasi industri penerbitan. Ia membincangkan bagaimana strategi e-pemasaran menghasilkan transformasi industri penerbitan dari satu saluran tunggal pemasaran kepada pemasaran secara besar-besaran. Ia menghuraikan tentang strategi-strategi pengurusan dalam penggunaan teknologi-teknologi maklumat baru dalam pasaran dunia, tentang anjakan kuasa kompetitif antara pelbagai tingkat sepanjang rantaian bekalan industri penerbitan termasuk pembangunan-pembangunan semasa dalam e-pemasaran dari tempat pandangan pemegang saham implikasi-implikasi dan impak serta kemungkinan senario persekitaran perniagaan masa depan industri penerbitan. Kata Kunci: pemasaran, e-dagang, e-pemasaran, strategi pemasaran, model rantaian nilai, penerbitan buku ABSTRACT E-commerce is a new economic process involving the sale and purchase, transfer or exchange of goods, services and/or information via computer networks including the Internet. Management pioneers observe that the real impact of the Internet revolution on e-commerce is just beginning to be felt. Thus, this study, in the form of a detailed review, explores the strategic use of e-marketing in the transformation of the publishing industry. It discusses how e-marketing strategy resulted in the transformation of the publishing industry from a single-channel marketing to marketing on a large scale. It elaborates on the management strategies in the use of new information technologies in the world market, the competitive power shift between the various levels of the supply chain in the publishing industry, including current developments on e-marketing from the perspective of the shareholders, implications and impact. It also discusses possible business scenarios surrounding the future of the publishing industry. Keywords: marketing, e-commerce, e-marketing, marketing strategy, value chain model, book publishing