BURNOUT DI KALANGAN PEKERJA JABATAN BELIA DAN SUKAN NEGERI JOHOR (BURNOUT AMONG JOHOR YOUTH AND SPORTS DEPARTMENT STAFFS) - Abdul Wahab, Shah Rollah; Nordin, Nor Akmar; Mohd Ghani, Afiq Azri; Rajab, Azizah (Journal of Human Capital Development (JHCD), 2010)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti tahap burnout yang dialami 51 orang responden daripada Jabatan Belia dan Sukan Negeri Johor (JBSJ). Tiga dimensi bagi mengenal pasti tahap burnout iaitu ketandusan emosi, depersonalisasi dan pencapaian peribadi telah diukur menggunakan soal selidik Maslach Burnout Inventori (MBI-1979). Data dikumpul dan dianalisis menggunakan analisis statistik deskriptif yang merangkumi peratusan dan min. Dapatan kajian menunjukkan bahawa responden mengalami tahap burnout yang sederhana dan tidak memberi kesan terhadap responden kajian. Kata kunci: burn out, ketandusan emosi, depersonalisasi dan pencapaian peribadi ABSTRACT This study aims to identify the level of burnout experienced by 51 respondents from the Johor Youth and Sports Department (JBSJ). Three dimensions for identifying burnout levels which are the emotional deprivation, depersonalization and personal achievement were measured using the Maslach Burnout Inventory (MBI-1979) questionnaire. The data were collected and analyzed using descriptive statistical analysis which included percentage and mean. The results showed that the respondents experienced moderate burnout levels and did not affect the respondents. Keywords: burnout, emotional depletion, depersonalization and personal achievement