PEMBUDAYAAN KESUKARELAWANAN DALAM KALANGAN MASYARAKAT: SATU KAJIAN ULASAN SISTEMATIK - Tharshini, N.K.; Ibrahim, Fauziah (Journal of Human Capital Development (JHCD), 2019)
Artikel ini disediakan bagi mengulas pembudayaan kesukarelawanan dalam kalangan masyarakat. Satu kajian ulasan sistematik telah dijalankan bagi mendapatkan maklumat lengkap berkaitan faktor pemangkin yang mendorong pembudayaan kesukarelawanan dalam kalangan masyarakat dengan menggunakan pangkalan data Elsevier dan Sage. Keputusan kajian menunjukkan bahawa faktor keperluan psikologi, faktor keperluan mendapatkan pengiktirafan dan ganjaran serta faktor pegangan agama menyumbang ke arah pembudayaan kesukarelawanan dalam kalangan masyarakat. Hasil kajian memberi implikasi terhadap keperluan pihak berkepentingan mengenai kepentingan budaya kesukarelawanan dalam usaha mencetus transformasi sosial serta mewujudkan anggota masyarakat yang penyayang, bertanggungjawab serta tidak mementingkan diri sendiri.