PEMBENTUKAN ORGANISASI CEMERLANG: AMALAN QUDWAH HASANAH DALAM KEPIMPINAN ORGANISASI PENDIDIKAN SEBAGAI ASAS DORONGAN MOTIVASI KERJA YANG KOMPETEN - Aris, Fariza; Mohamad, Ahmad Marzuki (Journal of Human Capital Development (JHCD), 2021)
ABSTRAK Kepimpinan organisasi pendidikan yang cemerlang adalah unsur yang paling penting dalam organisasi sekolah. Organisasi sekolah harus dipimpin oleh pemimpin yang berakhlak kerana orang-orang ini mempunyai kemampuan untuk menjalankan organisasi dengan semangat akuntabilitas untuk memenuhi harapan warganya. Islam mempunyai cara yang sempurna dalam memperkenalkan dan menghasilkan pemimpin yang cemerlang. Islam percaya bahawa amalan qudwah hasanah seorang pemimpin yang berakhlak mulia didapati mampu mencorakkan misi dan visi yang jelas serta matlamat yang terarah dalam menguruskan organisasi dengan jayanya. Falsafah kepimpinan dalam Islam bermakna seseorang itu bukan sahaja harus menjadi cemerlang dalam organisasi tetapi juga mesti mempamerkan qudwaah hasanah untuk cemerlang di 'akhirat' seterusnya menjaadi role model kepada seluruh warganya. Amalan qudwah hasanah dalam kepimpinan organisasi pendidikan berupaya menjadikan kecemerlangan organisasinya sebagai asas kepada dorongan motivasi kerja yang kompeten dalam kalangan seluruh warganya. Kata Kunci: Islam, Organisasi, Kepimpinan Pendidikan , Qudwah Hasanah, Motivasi kerja ABSTRACT Excellent educational leadership is the most important element in a school organization. School organization should be led by moral leaders because these people have the ability to run the organization with the spirit of accountability to meet the expectations of its citizens. Islam has the perfect way of introducing and producing excellent leaders. Islam believes that the practice of qudwah hasanah of a leader with noble morals is found to able to formulate a clear mission and vision as well as goals aimed at managing the organization successfully. The philosophy of leadership in Islam means that one shlold not only excell in the organization but also must display the qudwah hasanah to excel in the ‘hereafter’ and then become a role model to all its citizens. The practice of qudwah hasanah in the leadership of educational organizationas is able to make the excellence of the organization as the basis for the motivation of competent work motivation among all its citizens. Keywords: Islam, Organization, educational leadership, Qudwah Hasanah, Work motovation