KESEJAHTERAAN ISI RUMAH MISKIN DI KEDAH: APLIKASI KESEJAHTERAAN NEGARA KASAR (GNH) (WELL-BEING OF POOR HOUSEHOLDS IN KEDAH: GROSS NATIONAL HAPPINESS APPLICATION (GNH)) - Che Mohd Nor, Nur Zaidah; Che Mat, Siti Hadijah; Hussin, Fauzi (Journal of Human Capital Development (JHCD), 2015)
Walaupun Malaysia telah mencapai kemajuan pesat dalam pembangunan, masih terdapat isi rumah miskin (IRM) yang masih jauh dari arus pembangunan dan permodenan. Disebabkan itu, artikel ini memberi tumpuan yang lebih menyeluruh termasuk aspek kesejahteraan yang bersifat lebih subjektif bagi mengenalpasti faktor-faktor yang masih menyumbang kepada kemiskinan di negeri Kedah. Kajian dilakukan di 12 buah daerah dan melibatkan 400 ketua IRM dengan menggunakan kaedah pengukuran Kesejahteraan Negara Kasar (GNH). Nilai GNHI mangikut daerah mendapati hanya daerah Langkawi sahaja yang dikategorikan sebagai sejahtera (nilai GNHI = 53%). Manakala daerah Pokok Sena pula mencatatkan nilai GNHI terendah (nilai GNHI = 24%). Oleh itu, bagi mencapai pembasmian kemiskinan dengan berkesan, satu pendekatan yang bersesuaian dan menyeluruh perlu dilakukan agar penyelesaian kepada isu kemiskinan dapat dilakukan mengikut keperluan. Kata Kunci: kemiskinan, kesejahteraan, Kedah, Kesejahteraan Negara Kasar (GNH) Even Malaysia has made great progress in development, there are still poor households is still far from development and modernization. Hence, this study focuses more comprehensively, including happiness aspects that more subjective to identify the factors that have contributed to the incidence of poverty in Kedah. This study was conducted in 12 districts involving 400 poor households by using Gross National Happiness Index (GNHI) measurement. The finding shown that Langkawi is the happiest district (GNHI value = 53%) and Pokok Sena is the unhappiest district (GNHI value = 24%) in Kedah. Therefore, to achieve the eradication of poverty effectively, a comprehensive approach that is appropriate and should be done, so that the solution to the issue of poverty can be made as needed. Keywords: poverty, happiness, Kedah, Gross National Happiness (GNH).