HUBUNGAN ANTARA PENGLIBATAN DALAM PEMBELAJARAN DENGAN TAHAP PEMIKIRAN REFLEKTIF DALAM KALANGAN PELAJAR PENDIDIKAN TEKNIKAL DAN VOKASIONAL (RELATIONSHIP BETWEEN THE LEVEL OF PARTICIPATION IN LEARNING WITH REFLECTIVE THINKING AMONG STUDENTS IN TECHNICAL AND - Rahimi, Nik Hanis Zuraihan; Mat Rashid, Abdullah; Hamzah, Ramlah (Journal of Human Capital Development (JHCD), 2015)
Kertas ini melaporkan kajian berbentuk korelasi untuk mengenal pasti hubungan antara penglibatan dalam pembelajaran dengan tahap pemikiran reflektif pelajar Pendidikan Teknikal dan Vokasional (PTV). 195 orang pelajar di Universiti Putra Malaysia dan Universiti Teknologi Malaysia telah melengkapkan soal selidik kajian. Dapatan menunjukkan pelajar berada di tahap tinggi dalam pemikiran reflektif dengan min = 4.11 (SP = .41) dalam konstruk pemahaman manakala, konstruk lain iaitu tindakan lazim, refleksi, dan refleksi kritikal masing-masing dengan M = 3.70 (SP= .63), M = 4.08 (SP = .43) dan M = 4.00 (SP = .48). Analisis korelasi menunjukkan hubungan antara tahap pemikiran reflektif dan penglibatan dalam pembelajaran berada pada aras signifikan yang tinggi iaitu r = .41. Hasil kajian ini menunjukkan pelajar PTV telah mencapai suatu tahap pemikiran reflektif yang memuaskan dalam pembelajaran mereka. Namun, pelajar perlu dilatih dan dibimbing untuk memperoleh kemahiran berfikir secara reflektif aras kritikal. Beberapa cadangan dibincangkan untuk kajian lanjutan. Kata Kunci: penglibatan dalam pembelajaran, pemikiran reflektif, pendidikan teknikal dan vokasional ABSTRACT This paper reports a correlations study conducted to identify the relationship between involvement in learning and the level of reflective thinking among students of Technical and Vocational Education (TVET). Instrument in form of questionnaire was completed by 195 final year students of Universiti Putra Malaysia and Universiti Teknologi Malaysia. Reviews of literature revealed that a critical reflective thinking is difficult to achieved by most students. This study shows that students are at high level of reflective thinking. Students earn high mean on understanding construct (M = 4.11, SD = .41), compared with the other constructs of reflective thinking that is habitual action (M = 3.70, SD = .63), reflection (M = 4.08, SD = .43) and critical reflection (M = 4.00, SD = .48). Analysis of correlation showed that the relationship between the level of reflective thinking and involvement in learning were significantly high with r = .41. The results of this study also showed that students in TVET achvieved a satisfactory level of reflective thinking in their learning. Reflection skills help students connect the theories of learning and practices in teaching. Therefore, students should always be trained and go through the guidance process to acquire skills of critical level of reflective thinking. Some suggestions for further study are discussed. Keywords: involvement in learning; reflective thinking; technical and vocational education