HUBUNGAN ANTARA KECENDERUNGAN MINAT PELAJAR DALAM BAHASA ARAB DENGAN KUALITI DIRI GURU BAHASA ARAB MRSM ULUL ALBAB, KOTA PUTRA (RELATIONSHIP BETWEEN THE STUDENT’S INTEREST IN ARABIC LANGUAGE AND THE QUALITY OF ARABIC LANGUAGE EDUCATORS IN MRSM ULUL ALBAB) - Samsuiman, Mohammad Abdillah; Benjaman, Asma; Arifin, Zamri (Journal of Human Capital Development (JHCD), 2015)
Kajian yang dijalankan ini adalah untuk mengetahui tahap minat pelajar terhadap mata pelajaran Bahasa Arab dan tahap kualiti diri guru pendidikan Bahasa Arab serta mengenal pasti sama ada terdapat hubungan yang signifikan di antara minat pelajar terhadap Bahasa Arab dengan kualiti diri guru pendidikan Bahasa Arab di MRSM Ulul Albab, Kota Putra. Bagi mencapai tujuan tersebut, kajian lapangan telah dilakukan terhadap 57 orang pelajar MRSM Ulul Albab, Kota Putra dengan menggunakan soal selidik. Tahap kewajaran ujian dan soalan dinilai dan diperakukan oleh pakar akademik sebelum kajian dilaksanakan. Analisis data kajian menunjukkan bahawa kecenderungan minat pelajar terhadap Bahasa Arab berada pada tahap yang baik dan tinggi. Manakala dapatan kajian juga mendapati bahawa tahap kualiti diri guru Bahasa Arab adalah tinggi yang mana guru merupakan individu paling berpengaruh dalam meningkatkan pencapaian pelajar. Dapatan kajian juga mendapati bahawa terdapat hubungan yang signifikan antara kecenderungan minat pelajar dengan kualiti diri guru. Beberapa cadangan telah dikemukakan sebagai inisiatif yang boleh diambil untuk membentuk sikap pelajar seterusnya meningkatkan lagi tahap kualiti P&P pendidikan Bahasa Arab. Kata Kunci: pendidikan Bahasa Arab, minat pelajar, kualiti diri guru ABSTRACT This study is to determine the level of interest students have in the subject of Arabic Language and the quality of Arabic language educators and to identify whether there is a significant relationship between the students interest towards the Arabic language and the quality of the educators of the language at MRSM Ulul Albab, Kota Putra. In the effort to gain results for this study, a study was done on 57 pupils from MRSM Ulul Albab, Kota Putra using questionnaires that are evaluated and approved by academic supervisors before distributed to the pupils. The analysis of the results shows that there are high interest among the students in regards to learning the Arabic language. On the other hand, this study also shows that the quality of the language educators plays an important role in implementing and nurturing the interest of the pupils towards the language. The study also indicates that there is a significant connection between the pupils interest and the quality of the educators. A number of suggestions was forwaded as an initiative that can be used to shape and improve students attitude and also to increase the quality of Arabic language learning experience. Keywords: Arabic Language learning, student’s interest, educator’s quality