Synergy of ELM and TPB Models in Influencing Alumni Potential Behavioral Intentions towards Public University Service Endowments in Malaysia: A Conceptual Framework: Sinergi Model ELM dan TPB dalam Mempengaruhi Niat Tingkah Laku Potensi Penglibatan Alumni terhadap Wakaf Perkhidmatan Universiti Awam di Malaysia: Satu Kerangka Konseptual - Tamili, Nurul Hasanah; Yaakob, Mohd Ashfro Zaki; Yahaya, Muhamad Hasif; Mohamad, Siti Nor Amira (Journal of Human Capital Development (JHCD), 2025)
The increasing literacy problem requires serious attention to ensure access to quality education and lifelong learning opportunities can be enjoyed by all levels of society. This study aims to understand the behavioral intentions of alumni in contributing to Public Universities (UA) in Malaysia, particularly in the context of service waqf before it is implemented by UA to support quality education in the 4th sustainable development goal (SDG) among higher education institutions. This study uses a literature review approach to form a conceptual framework on the synergy of the Elaboration Likelihood Model (ELM) and the Theory of Planned Behavior (TPB) in influencing the behavioral intentions of alumni's potential involvement in service waqf. This study discusses 10 main constructs that influence the behavioral intentions of alumni's potential involvement, namely knowledge of waqf, cognitive level, rational appeal, emotional appeal, sense of belonging, value disclosure, convenience conditions, attitude, subjective norms, and perceived behavioral control. The study findings show that these factors play an important role in determining alumni's behavioral intentions. The practical implications of this study suggest that UA management in Malaysia can use the proposed alumni behavioral intention model as a guide to devise more comprehensive and sustainable strategies in attracting more alumni to contribute to their alma mater in the future. These findings contribute to deepening the understanding of the potential behavioral intention of alumni engagement in Malaysia. Abstract (Malay) Masalah literasi yang semakin meningkat memerlukan perhatian serius untuk memastikan akses kepada pendidikan berkualiti dan peluang pembelajaran sepanjang hayat dapat dinikmati oleh semua lapisan masyarakat. Kajian ini bertujuan untuk memahami niat tingkah laku alumni dalam memberi sumbangan kepada Universiti Awam (UA) di Malaysia, khususnya dalam konteks wakaf perkhidmatan sebelum ia dilaksanakan oleh UA bagi menyokong pendidikan berkualiti dalam matlamat pembangunan lestari (SDG) ke-4 di kalangan institusi pengajian tinggi. Kajian ini menggunakan pendekatan tinjauan literatur untuk membentuk kerangka konseptual mengenai sinergi Model Elaboration Likelihood Model (ELM) dan Theory of Planned Behaviour (TPB) dalam mempengaruhi niat tingkah laku potensi penglibatan alumni terhadap wakaf perkhidmatan. Kajian ini membincangkan 10 konstruk utama yang mempengaruhi niat potensi penglibatan alumni, iaitu pengetahuan terhadap wakaf, tahap kognitif, daya tarikan rasional, daya tarikan emosi, perasaan kepunyaan, pengungkapan nilai, keadaan kemudahan, sikap, norma subjektif, dan tanggapan kawalan tingkah laku. Penemuan kajian menunjukkan bahawa faktor-faktor ini memainkan peranan penting dalam menentukan niat tingkah laku alumni. Implikasi praktikal kajian ini mencadangkan bahawa pengurusan UA di Malaysia boleh menggunakan model niat tingkah laku alumni yang dicadangkan sebagai panduan untuk merangka strategi yang lebih komprehensif dan berkesinambungan dalam menarik lebih ramai alumni untuk menyumbang kepada alma mater mereka pada masa hadapan. Penemuan ini memberikan sumbangan dalam memperdalam pemahaman mengenai niat tingkah laku potensi penglibatan alumni di Malaysia.